A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Пулинської селищної ради

У новому навчальному році на освітян чекає ряд змін та новацій

Дата: 31.08.2021 09:07
Кількість переглядів: 9

Одним із пріоритетів розвитку освіти є доступна та якісна дошкільна освіта.

Міністерством освіти і науки  України внесено зміни до Положення про дошкільний навчальний заклад, оновлено зміст Базового компоненту дошкільної освіти, готується прийняття нового Закону України «Про дошкільну освіту», оновлено зміст дошкільної освіти для забезпечення наступності між дошкільною та початковою освітою. Для здобуття вихованцями якісної дошкільної освіти впроваджуються сучасні освітні методики та технології, створюється безпечне та комфортне освітнє середовище, умови для навчання дітей з особливими освітніми потребами, визначено організаційні засади діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти.

В Україні триває реформа Нової української школи. Ця модель організації освітнього процесу покликана  навчити дітей вести дискусію, міркувати, знаходити власні аргументи та сприймати аргументи співбесідника, учні повинні відійти від традиційного «зазубрювання» інформації, натомість навчитися  логічно мислити та відстоювати власну думку.

З 1 вересня НУШ стартує у пілотних п'ятих класах 136 шкіл України, саме в цих класах буде  проведено апробацію програм, методик та навчальних посібників, за якими будуть навчатися в наступному році всі учні 5 класів.

Нинішні четвертокласники у цьому навчальному році  завершують початковий курс Нової української школи. На них чекає державна підсумкова атестація з української мови та математики, яка має показати результати  якості надання освітніх послуг закладом освіти та ефективність запроваджених змін. Новацією для учнів початкових класів є впровадження нової системи оцінювання знань, крім вербального оцінювання в 3 та 4 класах може застосовуватися рівневе підсумкове оцінювання. Крім того, після закінчення початкової школи учні одержать електронні свідоцтва про початкову освіту, як цього вимагає Закон «Про повну загальну середню освіту». Оригінал електронного свідоцтва про початкову освіту  зберігатиметься в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, в Реєстрі документів про освіту. За бажанням батьків школа видаватиме їм паперову копію електронного свідоцтва, засвідчену підписом директора школи та печаткою. Результати річного оцінювання та державної підсумкової атестації учнів відображатимуться у свідоцтві досягнень учнів.

З 1 січня 2021 року набув чинності Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, в якому внесені зміни щодо забезпечення доступних та безпечних умов функціонування закладу освіти.

 З 1 січня 2022 року набуде чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Відповідно до цих документів обмежено кількість вживання солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження, виключені ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Збільшено кількість споживання молока, кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Сьогодні нові інформаційні технології суттєво змінюють спосіб життя людини, тому кожний вчитель повинен досконало володіти цифровою грамотністю, щоб вміло використовувати джерела інформації як в умовах очного так і дистанційного навчання. Міністерство цифрової трансформації запустило на порталі «Дія. Цифрова освіта» національний тест на цифрову грамотність  «Цифрограм для вчителів». Тест створений, щоб кожний учитель зміг оцінити власний рівень цифрової грамотності та вдосконалити цифрові навички. З цією метою вчителями було пройдено тест на цифрову грамотність, після складання національного тесту «Цифрограм для вчителів» кожний педагог отримав електронний сертифікат.

18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту». З 1 липня 2020 року припинилися  безстрокові договори керівників закладів загальної середньої освіти і уклалися нові на 6 років. Якщо це директор-пенсіонер – то на рік. Після завершення дії цих договорів, відповідно до Закону України, директори шкіл мають право взяти участь у конкурсі керівників закладів загальної середньої освіти терміном ще на 6 років. З особою, яка призначається на посаду керівника  закладу загальної середньої освіти вперше, укладається трудовий договір строком на два роки.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» освітній процес організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань – 1 вересня та триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. Структура і тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначаються педагогічною радою закладу освіти у межах часу, передбаченого освітньою програмою. Тривалість канікул у закладах освіти протягом навчального року не може становити менше 30 календарних днів. Відділ освіти Пулинської селищної ради  рекомендує організувати 2021/2022 навчальний рік за семестровою системою у такі терміни:

 І семестр - з 01 вересня 2021 року по 24 грудня 2021 року;

 ІІ семестр - з 10 січня 2022 року по 03 червня 2022 року.

Канікули:

осінні – з 27 жовтня 2021 року по 31 жовтня 2021 року;

зимові – з 25 грудня 2021 року по 09 січня 2022 року;

весняні – з 26 березня 2022 року по 3 квітня 2022 року.

Акцентуємо увагу на тому, що структура навчального року може коригуватися в залежності від епідемічної ситуації. Такі зміни, відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», схвалюються педагогічною радою закладу та вводяться в дію наказом.

Відділ освіти Пулинської селищної ради


« повернутися

Вхід для адміністратора